15 priežasčių vartoti valgomają viksvuolę

Autorius Linas Linkevicius

15 priežasčių vartoti valgomają viksvuolę

Tigriniai riešutai (arba valgomoji viksvuolė) – tai mažyčiai, saldūs gumbavaisiai, kurie iš tiesų nėra riešutai. Šis supermaistas, žinomas ir kaip chufa ar žemės migdolai, buvo vartojamas dar senovės Egipte [8], o šiandien iš naujo atrandamas dėl savo įspūdingos naudos sveikatai. Žemiau pateikiame 15 mokslu pagrįstų priežasčių, kodėl verta įtraukti tigrinius riešutus į savo kasdienę mitybą.


1. Turtingi skaidulomis

Vos viena sauja tigrinių riešutų (apie 30 g) suteikia apie 10 gramų skaidulų – tai net 40 % rekomenduojamos dienos normos. Tokia porcija padeda palaikyti reguliarų tuštinimąsi, sumažina vidurių užkietėjimo riziką ir suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą [1][2].

2. Veikia kaip prebiotikas

Tigriniuose riešutuose yra atsparaus krakmolo – tai prebiotinė medžiaga, kuri maitina žarnyne gyvenančias naudingas bakterijas. Šios bakterijos stiprina imuninę sistemą, skatina efektyvesnį virškinimą ir net gali daryti įtaką nuotaikai [2].

3. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Tigriniuose riešutuose esanti ląsteliena lėtina cukraus įsisavinimą žarnyne. Be to, šie gumbavaisiai turi aminorūgšties arginino, kuri gali padėti skatinti insulino gamybą ir jautrumą jam. Tai naudinga tiek sergantiems diabetu, tiek siekiantiems stabilios energijos [2].

4. Gausu širdžiai naudingų riebalų

Apie 25 % tigrinių riešutų sudaro sveikieji riebalai, tarp kurių vyrauja mononesočiosios riebalų rūgštys. Jos padeda mažinti „blogojo“ (LDL) cholesterolio lygį ir palaikyti „gerąjį“ (HDL) cholesterolį, taip sumažindamos širdies ir kraujagyslių ligų riziką [5].

5. Mažina uždegiminius procesus

Tigriniuose riešutuose esantys augaliniai junginiai – fenoliai, saponinai, taninai – pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Jie padeda apsaugoti organizmo audinius nuo lėtinio uždegimo, kuris dažnai siejamas su širdies ligomis, diabetu ir net vėžiu [5].

6. Gausu antioksidantų

Tigriniai riešutai yra puikus antioksidantų šaltinis: juose gausu vitamino E, C ir kitų bioaktyvių junginių, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso. Tai padeda lėtinti senėjimo procesus, stiprinti imunitetą ir išvengti lėtinių ligų [2][6].

7. Stiprina imuninę sistemą

Cinkas, vitaminas C, magnis – visa tai būtina stipriai imuninei sistemai. Šios medžiagos padeda kovoti su virusais ir bakterijomis, taip pat svarbios žaizdų gijimui ir imuninių ląstelių formavimuisi [6][7].

8. Turi antibakterinių savybių

Moksliniai tyrimai rodo, kad tigrinių riešutų ekstraktas turi antibakterinį poveikį – slopina tokių bakterijų kaip E. coli, Staphylococcus aureus ir Salmonella augimą. Tai reiškia, kad šie gumbavaisiai ne tik stiprina imunitetą, bet ir gali tiesiogiai kovoti su infekcijomis [3].

9. Gali būti natūralus afrodiziakas

Tigriniai riešutai nuo seno vartojami tradicinėse kultūrose kaip lytinę funkciją stiprinanti priemonė. Nors žmonėms dar trūksta įrodymų, tyrimai su gyvūnais rodo, kad chufa gali padidinti testosterono lygį, pagerinti spermos kokybę ir padidinti libido [8].

10. Praturtina mitybą aminorūgštimis

Tigriniuose riešutuose aptikta net 18 skirtingų aminorūgščių, tarp jų – nepakeičiamos (lizinas, glicinas ir kt.), kurių organizmas negali pasigaminti pats. Šios medžiagos būtinos raumenims, audinių atstatymui ir imuninės sistemos veiklai [5].

11. Naudingi kaulams ir kraujui

Kalcis, geležis, magnis, fosforas – visa tai svarbu stipriems kaulams, efektyviam raumenų darbui ir kraujo gamybai. Tigriniuose riešutuose šių mineralų yra natūraliu, organizmui lengvai įsisavinamu pavidalu [7].

12. Gerina odos būklę

Dėl didelio vitamino E kiekio ir sveikųjų riebalų, tigriniai riešutai padeda palaikyti odos elastingumą, drėgmę ir saugo nuo oksidacinės žalos. Reguliarus vartojimas gali prisidėti prie švytinčios, sveikos odos [6].

13. Suteikia natūralios energijos

Kompleksiniai angliavandeniai, esantys chufa, teikia lėtai išsiskiriančią energiją be staigių cukraus šuolių. Kartu su magniu ir geležimi tai daro tigrinius riešutus puikiu užkandžiu fizinį ar protinį aktyvumą palaikantiems žmonėms [1][6].

14. Tinka žmonėms su netoleravimais

Tigriniai riešutai yra be glitimo, laktozės ir sojos. Jie nėra tikri riešutai, todėl tinka net ir alergiškiems riešutams. Tai puikus pasirinkimas veganams, vaikams ir žmonėms, laikantiems AIP, paleo ar kitas eliminacines dietas [4].

15. Tvarus pasirinkimas

Tigriniai riešutai pasižymi ypač mažomis vandens sąnaudomis – 1 kg jų užauginti reikia tik apie 387 litrų vandens, kai tuo tarpu migdolams reikia net 16 000 litrų. Be to, jie gali būti auginami be intensyvaus purškimo ar pesticidų – tai draugiškas produktas ir žmogui, ir aplinkai [4].


Išbandyk tigrinių riešutų produktus

Jei dar nebandėte chufos – dabar pats laikas. Tai ne tik skanus, bet ir sveikas būdas praturtinti savo mitybą. Mūsų el. parduotuvėje „Pilna Sauja“ rasite įvairių tigrinių riešutų produktų: nuo užkandžių iki miltų ar augalinio pieno. Atraskite jų naudą savo kūnui ir skoniui – natūraliai, be kompromisų.


📚 Naudoti šaltiniai:

  1. Cleveland Clinic
  2. Healthline
  3. WebMD
  4. Gao F. ir kt. – PMC (2022)
  5. Ezeh O., Gordon M.H., Niranjan K. – Food Chemistry (2014)
  6. Sánchez-Zapata E., et al. – Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (2012)
  7. Bamishaiye E.I., Muhammad N.O., Bamishaiye O.M. – Annals of Biological Research (2010)
  8. Arafat S.M., et al. – World Applied Sciences Journal (2009)