Tigrinių riešutų aliejus oficialiai pripažintas „Novel Food“ Europos Sąjungoje!

Autorius Linas Linkevicius

Tigrinių riešutų aliejus oficialiai pripažintas „Novel Food“ Europos Sąjungoje!

Valensija, 2025 m. – Gera žinia visiems sveikos gyvensenos ir natūralaus maisto mėgėjams!
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) oficialiai patvirtino, kad tigrinių riešutų (valgomosios viksvuolės, Cyperus esculentus L.) aliejus yra saugus vartoti ir nuo šiol įtrauktas į Europos Sąjungos „Novel Food“ sąrašą.

Tai reiškia, kad šis natūralus, iš Valensijos kilęs aliejus dabar gali būti teisėtai parduodamas ir vartojamas visoje Europos Sąjungoje, įskaitant ir Lietuvą.


🌿 Ką reiškia „Novel Food“?

Terminas Novel Food (liet. naujasis maistas) nurodo maisto produktus, kurie iki 1997 metų nebuvo plačiai vartojami Europoje.
Kad toks produktas pasiektų parduotuves, jis privalo būti moksliškai įvertintas ir patvirtintas EFSA – tik taip užtikrinama, kad jis saugus, maistingas ir tinkamas vartoti žmonėms.

Tigrinių riešutų (valgomūjų viksvuolių) aliejus šį vertinimą sėkmingai praėjo. EFSA patvirtino, kad jis:

  • saugus vartoti kaip maisto produktas,

  • turi panašų riebalų rūgščių profilį kaip alyvuogių aliejus,

  • ir pasižymi natūraliai dideliu vitamino E kiekiu, naudingų riebalų bei antioksidantų gausa.

(Šaltinis: EFSA Journal, 2024, No. 9102)


☀️ Kilmė - Valensija, Ispanija

Tigrinių riešutų aliejus gaminamas iš valgomosios viksvuolės šakniagumbių – mažų, natūraliai saldžių gumbų, dar vadinamų „žemės migdolais“.
Valensijos regionas Ispanijoje laikomas šio augalo lopšiu, čia auginamos geriausios pasaulyje valgomosios viksvuolės. Dėl šilto klimato ir mineralais turtingos dirvos aliejus įgauna unikalų, švelniai riešutinį ir salstelėjusį poskonį su subtilia augaline nata.


🧈 Sveikatingumo vertė

Tyrimai rodo, kad tigrinių riešutų aliejus yra turtingas oleino rūgštimi (Omega-9) – net apie 75 % visų riebalų rūgščių. Tai ta pati rūgštis, kurią vertiname alyvuogių aliejuje, padedanti palaikyti normalų cholesterolio lygį.

Be to, jame gausu vitamino E (144 mg/100 g) – stipraus antioksidanto, padedančio apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso.
Aliejus taip pat natūraliai be glitimo, be riešutų, be alergenų – todėl tinka net turintiems jautresnę virškinimo ar odos sistemą.


🥗 Daugiau nei maisto produktas

Unikalaus skonio tigrinių riešutų aliejus puikiai dera su salotomis, daržovėmis, troškiniais ar desertais.
Jis taip pat vertinamas ir grožio srityje – dėl lengvos tekstūros ir greito įsigėrimo neužkemša porų, maitina ir drėkina odą bei plaukus.


💛 Natūralus, naujas, pripažintas

Oficialus „Novel Food“ statusas – tai ne tik mokslo patvirtinimas, bet ir ženklas, kad šis senovinis ingredientas pagaliau atranda savo vietą šiuolaikinėje Europos virtuvėje.

📖 Komisijos reglamentą galite parsisiųsti ir paskaityti čia (lietuvių kalba).

Tigrinių riešutų (valgomosios viksvuolės) aliejus jungia senovės tradicijas ir šiuolaikinį požiūrį į sveiką, natūralų maistą.


📖 Daugiau apie mūsų tigrinių riešutų aliejų iš Valensijos skaitykite čia:
👉 Pilna Sauja Tigrinių riešutų aliejus iš Valensijos