Senovinis supermaistas. Pamirštas lobis

Autorius Linas Linkevicius

Senovinis supermaistas. Pamirštas lobis

Nors šiuolaikinė sveikos mitybos banga nuolat atneša naujų "supermaisto" žvaigždžių. Viena seniausių ir įspūdingiausių vis dar išlieka mažai žinoma lietuviui – tigrinis riešutas, dar vadinamas valgomąja viksvuole (lot. Cyperus esculentus), žemės migdolu arba tiesiog chufa.

Nors pavadinimas gali priversti galvoti apie laukinį safarį, tigro riešutai toli gražu nėra egzotiški – tai gumbai, mažytės šakninės daržovės, kuriomis žmonės mėgaujasi tūkstančius metų.

O toliau dar įdomiau: nors Šiaurės, Vakarų Afrikoje bei Ispanijoje šimtmečius tigriniai riešutai buvo vieša paslaptis, jie tik dabar pateko į JAV ir likusios Europos radarą. Ir spėkit ką? Sveikata besirūpinanti minia, ypač paleo entuziastai ir alergijų kamuojami žmonės, eina dėl šių riešutų iš proto.

Kodėl?

Kadangi šie kramtomi, be glitimo, daug skaidulų turintys skanėstai yra ne tik maistingi – jie yra labai universalūs. Galite jais užkandžiauti, paversti pienu arba sumalti į miltus. O tas skonis? Įsivaizduokite burnoje tirpstantį kokoso ir migdolų mišinį, bet su unikaliu kramtymo pojūčių, kurio niekada nežinojai, kad tau trūksta. Pamirškite migdolus – valgomosios viksvuolės greitai užvaldys tavo ir tavo draugų stalčius ir bus dažna pokalbio tema.

Koks jų skonis?

Pagalvokite apie tobulą riešuto ir kokoso balansą – saldus, kreminis, su užuomina į žemiškus poskonius. Nevirti tigriniai riešutai yra šiek tiek sunkiau kramtomi, o nulupti tampa nenugalimais užkandžiais. Žinoma, juos šiek tiek sunkiau graužti nei migdolus, bet nėra to, ko nepataisytu geras paskrudinimas ar pamirkymas. O jei trokštate ko nors tikrai išskirtinio sau ir savo svečiams, tigro riešutų pienas yra prabangi alternatyva tradiciniam pienui ar augalinio pieno produktams. Ir dar - kaip gi be iššūkių. Užauginti tigrinius riešutus, nuimti derlių, tinkamai juos išvalyti ir išdžiovinti reikalauja tikrai daug laiko, darbo ir atsidavimo. Tai padaro juos dar labiau vertingus ir “premium” klasės super maistu.

Kur auga tigriniai riešutai?

Įsivaizduokite: Ispanijoje ūkininkai skina tigrinius riešutus uždegdami laukus. Dramatiška? Žinoma, bet būtent tokio atsidavimo šie maži gumbai ir nusipelno. Ispanijoje, Malyje ir Nigeryje tigriniai riešutai vadinami maistinėmis aukso kasyklomis. Ne tik dėl to, kad stipriai įtakoja šalių ekoniminius rodiklius, bet ir todėl, kad žymiai prisideda prie gyventojų sveikatinimo.

Tūkstantmečių istorija ir senovės civilizacijos

Tigriniai riešutai buvo vartojami dar senovės Egipte – apie juos rašyta net kapų hieroglifuose. Šiuos gumbus naudojo ne tik kaip maistą, bet ir kaip vaistinę žaliavą. Vėliau chufos paplito per arabų ir persų pasaulį, kol galiausiai pasiekė Ispanijos Viduržemio pakrantę, kur tapo kulinariniu ir kultūriniu simboliu.

Ne tik egzotiškas, bet ir nepaprastai maistingas

Tigriniai riešutai yra natūralus, augalinis produktas, pasižymintis:

  • Didele skaidulų koncentracija (iki 13 g / 100 g)
  • Natūraliu saldumu – be pridėtinio cukraus
  • Atspariu krakmolu – veikia kaip prebiotikas
  • Gausiu vitaminų ir mineralų kiekiu: geležis, kalis, fosforas, vitaminas E

Be to, tai be glitimo, be riešutų, be laktozės – todėl puikiai tinka jautriems valgytojams ar tiems, kurie laikosi specialios dietos (paleo, keto, veganiška ar AIP).

Tigriniai riešutai vs. migdolai: Dvikova

Jei migdolai iki šiol buvo tavo pagrindinis užkandis – metas atsinaujinti.
Tigriniai riešutai juos lenkia visomis prasmėmis: daugiau skaidulų, mažiau kalorijų, visiškai jokių riebalų. Be to, jie išvis net ne riešutai, tad jokių alergijos rizikų!

Miltai, pienas, sviestas – iš tigrinių riešutų gali pasigaminti viską.
Tai kam tenkintis migdolais, kai gali rinktis galingą supermaistą, kuris maitino ištisas civilizacijas jau tūkstančius metų?

Tigriniai riešutai virtuvėje?

Nuo miltų ir aliejaus iki paprastų užkandžių – tigriniai riešutai atveria daugybę galimybių.
Ieškai kepinių be glitimo? Prašom. Sveikas, traškus užkandis? Griebk saują natūralių tigrinių riešutų.

O pienas? Jis natūraliai saldus – be pridėtinio cukraus ar kitų nesamoningų priedų, kurių pilna augaliniuose gėrimuose.

Ir dar – jei ieškai aliejaus, kupino vitamino E, tigrinių riešutų aliejus puikiai tinka tiek kepimui aukštoje temperatūroje, tiek salotų pagardinimui.

Taip, žali tigriniai riešutai – puikus užkandis, bet jų tikrasis skonis atsiskleidžia, kai juos švelniai pakepini ar išverdi – tampa švelnesni, minkštesni ir dar saldesni.

Nori kažko įdomesnio? Pasigamink tradicinį ispanišką gėrimą – horchata de chufa. Tiesiog pamirkyk riešutus per naktį, sumalk, sumaišyk su vandeniu ir perkošk. Gaivus, augalinis ir natūraliai saldus gėrimas – be jokių priedų.

Viksvuoliu kavos? Čia paliksiu paliksiu intrigą.

O jeigu esi kepinių fanas – tigrinių riešutų miltai puikiai pakeičia įprastus glitimo turinčius miltus. Bandyk sausainiams, picos padui ar bet kam, ką sugalvosi – šie gumbai suteikia švelnaus saldumo ir ypatingos tekstūros.

Nauda kūnui – nuo žarnyno iki imuniteto

Dėl aukšto skaidulų kiekio ir prebiotinės vertės, tigriniai riešutai gali padėti:

  • Gerinti virškinimą
  • Palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje
  • Stiprinti mikrobiomą ir imuninę sistemą
  • Mažinti uždegiminius procesus
  • Užtikrinti sotumo jausmą be perdirbtų produktų

Draugiški gamtai – ir vartotojui

Vienas iš išskirtinių chufos bruožų – itin mažas vandens poreikis. 1 kg derliaus užtenka ~387 l vandens (kai tuo tarpu migdolams reikia virš 16 000 l!). Tai tvari alternatyva įprastiems riešutams – draugiška ir planetai, ir tavo organizmui.

Senovės supermaistas, šiuolaikinis atradimas

Tigriniai riešutai egzistuoja jau šimtmečius, bet tik dabar jie pradeda sulaukti dėmesio, kurio nusipelnė.
Senovinis supermaistas, šiuolaikinis stebuklas – jų maistinė vertė įspūdinga, o pritaikymo galimybės virtuvėje praktiškai neribotos.

Tik nesitikėk tigro riaumojimo – šitie gumbai kalba per tai, ką turi viduje: skaidulos, mineralai, švelnus saldumas ir jokių kompromisų.

Tiesiog nusikalstamai sveika.